فهرست بستن

تأثیر رسانه‌های غربی روی فرهنگ جوامع اسلامی

نویسنده: امیری

استعمار غرب بر سرزمین‌های اسلامی:
1) فروپاشی امپراطوری عثمانی و آغاز دگرگونی در نگاه غرب نسبت به اسلام:
امپراطوری عثمانی که یکی از قدرت‌های مهم جهان اسلام شناخته می‌شد، و قسمت‌های وسیعی از آسیا، اروپا و آفریقا را در اختیار داشت، در پی فشارهای سیاسی، نظامی و اقتصادی قدرت‌های غربی و شورش‌های داخلی در طی قرن نوزدهم سبب شد تا پایه‌های آن سست شده و به طرف ضعف و نابودی سوق داده شود.
با آغاز جنگ جهانی اول، امپراطوری عثمانی در کنار آلمان قرار گرفت. پس از شکست در این جنگ، نظام خلافت اسلامی منحل شد و تمام سرزمین‌هایی که تحت تسلط آن‌ها بود را از دست دادند.
در این زمان، قدرت‌های استعماری از این فرصت استفاده کرده و به تجزیه سرزمین‌های اسلامی پرداختند. نظام‌های جدیدی شکل گرفت که تحت سرپرستی استعمارگران قرار داشت.
استعمارگران غربی بیم آن داشتند تا مبادا یک محور اسلامی شکل گیرد و منافع آن‌ها به خطر افتد. برای همین سیاست‌هایی را در پیش گرفتند تا مانع از وحدت سیاسی و فرهنگی میان مسلمانان شود.
در این زمان، رسانه‌های غربی فعالیت‌شان این بود که با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی، خبری و برنامه‌های مختلف، اسلام را یک دین مذهبی و ناسازگار با پیشرفت و تمدن مدرن معرفی کنند.
از همین زمان، در رسانه‌های غربی نوعی نگاه محتاطانه و نگران‌کننده نسبت به اسلام شکل گرفت، طوریکه هرگونه حرکت اجتماعی در سرزمین‌های اسلامی را تهدیدی علیه نظم جهانی و منافع غرب قلمداد می‌نمودند.
رسانه‌های غربی همواره با استفاده از دموکراسی و آزادی فردی، تصاویر کلیشه‌ای از جوامع مسلمان درست می‌نمودند.
به طور مثال؛ آن‌ها جوامع مسلمان را طوری نشان می‌دادند که نمی‌تواند خود را با دموکراسی و ارزش‌های نوین دیگر تطبیق دهد.
بعد از فروپاشی عثمانی، کشمکش‌ها و جنگ‌های داخلی در بین جوامع اسلامی رخنه کرد. بعد از این روندها، تحولات دیگری اتفاق افتاد که سبب تشدید نگاه منفی غرب به اسلام شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *